2009

Etukäteen hiukan jännitimme, onnistuuko Naava järjestämään lisäohjelmaa uudenvuoden aattona, jolloin olimme yhdistäneet uuden talon tupaantuliaiset ja vuoden vaihtumisen vastaanoton. Saimme kuitenkin kaikessa rauhassa juhlia sukulaisten ja lähiystävien kanssa seitsemän koiran loikoillessa kaikessa rauhassa vieraiden keskellä. Kaikki koirat eivät suinkaan olleet meidän omia vaan joukkoon mahtui myös vieraiden koiria.

3.1.2009 Tuiskuturkin Parokki & Reppulin Vaire
Naava tuotiin kotoaan Nummelta maanantaina totuttelemaan oloa uudessa paikassa. Maha ei lupaillut kovin isoa pentuetta, mutta päivien kuluessa mahakin vielä kasvoi lupaavasti. Uusi vuosi juhlittiin, mutta perjantaina lakkasi ruoka maittamasta ja lämpökin laski. Aamuyön tunteina lauantaina uudessa pentuhuoneessa alkoi tapahtua. Hyvin vaivattomasti ja täysin äänettä Naava synnytti puolentoista tunnin aikana kuusi pentua, tasapuolisesti kolme urosta ja kolme narttua. Neljä pennuista on tummia parkkeja, mutta kaksi yllättäen hopeanhohtavia sinisiä parkkeja.
Naavan pesue

Seuraavaa Reppuli-pentuetta voidaankin sitten joutua odottelemaan, sillä Naava oli viimeinen siitosiässä oleva sijoituskoira ja omista kotikoiristani Ainulla oli pentue syksyllä ja Siru ei ole vielä vuottakaan.
Tai sitten ei – vielä on pennuttamatta muutama myyty narttu, joiden omistajien kanssa on ollut puhetta pentujen teettämisestä minun hoivissani. Katsotaan…

16.5.2009 Reppulin Haldar & Reppulin Carnil
Kolmas kerta toden sanoi! Aksun ensimmäiset astutukset jäivät kaksi vuotta sitten yrityksiksi ja talvella 2008 hyvin alkanut raskaus päättyi murheellisesti pentujen kuolemaan ennen synnytystä. Omistaja oli syystäkin epäröivä eikä halunnut enää itse yrittää Aksun pennuttamista, mutta luotti minuun ja antoi koiransa lainaan.
Isäehdokkaaksi valitsin Kievraduv’va Sarekin, komean mustan punaruskein merkein olevan uroksen Tuusulasta. Yritystä oli kiitettävästi, mutta astuminen ei onnistunut, vaikka Nalle vietti muutaman päivän meilläkin ja koirat saivat olla keskenään sisällä ja ulkona tarhassa, valvottuina ja omassa rauhassaan. Niinpä päädyin varauroksena omaan kasvattiini, Nallen velipuoleen Reppulin Haldariin eli Sammeliin, jota olin käyttänyt kolmisen vuotta sitten. Kun ajoin Aksun kanssa Käpylään ja Sammeli pääsi pihalle, oli homma parissa minuutissa hoidettu ja uusinta kahden päivän päästä.
Jännittyneinä jäimme odottamaan. Aksun isäntä raportoi ahkeraan koiransa mahan kehitystä ja kehui mahan kasvavan aivan mahtavasti. Kun Sammelin astumisesta oli kulunut kahdeksan viikkoa, Aksu tuli meille ja voin vain todeta, että isäntä oli oikeassa, maha oli iso – ja Aksu kasvatti sitä vielä muutaman päivän lisää. Tasan kahden kuukauden kuluttua astutuksesta pennut alkoivat olla tulossa. Supistukset olivat napakoita ja pentuvesi tuli, mutta pentua ei vain näkynyt. Tunnustelemalla selvisi, että pentu oli perätilassa, eivätkä puolentoista tunnin ponnistukset tuottaneet tulosta. Niinpä soitin viiden maissa lauantaiaamuna Saaren klinikalle ja sain luvan lähteä hakemaan apua eläinlääketieteellisen korkeakoulun Mäntsälän yksikön päivystykseen. Ajelin aamu-usvaisessa maisemassa auringon juuri noustessa muutaman kymmenen kilometrin matkan ja eläinlääkärin ja kahden kandin avustamana ensimmäinen uros saatiin vedettyä hengissä ulos. Odottelimme, että toinenkin pentu syntyi ja sitten lähdin kiitämään kotiin. Seuraavat pennut syntyivätkin sitten verkkaisaan tahtiin ja lopulta iltapäivällä voin todeta, että pentulaatikossa kitisi yhdeksän mustaa pentua, kuusi urosta ja kolme narttua. Jännitetty raskaus ja synnytys olivat onnellisesti ohi!
Seuraavaksi alkoi jännitys, kumman uroksen pentuja ne olivat, vain Sammelin vai molempien.

Päivien mittaan pennuille kehittyi värejä ja mitä pitemmälle aika kului, sitä enemmän alkoi näyttää siltä, että kaikkien isä olisi Sammeli. Kun pennut olivat neljän viikon ikäisiä, ystäväni, eläinlääkäri Tarja tuli siruttamaan pennut ja samalla otettiin kaikista pennuista, emästä ja isäehdokkaista karvanäytteet DNA-tunnistusta varten. Finnzymes Diagnostics oli nopea analyysissään ja heti juhannuksen jälkeen sain tulokset: Sammeli on kaikkien isä!
Siispä rekisteröintipaperit kiireen vilkkaa Kennelliittoon ja odottamaan rekisterikirjoja. Pentujen kysyntä oli hyvin vilkasta keväällä ja jo ennen juhannusta kahdeksan yhdeksästä oli varattu. Luovutuspäivä olikin yhtä hulinaa, kun seitsemän pentua lähti kohti uusia kotejaan. Kaukaisimmat menivät Olhavaan, Turkuun ja Sysmään, loput Uudellemaalle. Viimeisenä pyöri jaloissa tumma poika, mutta lopulta kahdeksan ja puolen viikon ikäisenä sekin matkasi Tervakoskelle kiusaamaan Teppo-spanielia ja Martti-kissaa.
Aksun yhdeksikkö

Reppulin Pólo 16.10.1992-9.7.2009
Kesä ja helteet toivat eteemme päivän, jolloin meidän oli aika luopua vanhasta, rakkaasta Pólosta. Muutama vuosi takaperin olin havainnut Pólolla nisäkasvaimen, mutta sitä ei ryhdytty leikkaamaan, koska Pólo oli jo silloin niin vanha. Nyt keväällä kasvaimen kohdalta alkoi tihkua kudosnestettä ja kun Pólo nuoli sitä, iho meni lopulta rikki ja haavauma kutisi, minkä seurauksena nuoleminen vain lisääntyi. Koska mitään haavauman umpeen saamiseksi ei ollut tehtävissä, eläinlääkäriystäväni Tarja päästi Pólon uusille metsästysmaille.

Koti tuntuu oudolta pentujen lähdettyä ja Pólon oman paikan pöydän alla ollessa tyhjä. Mutta onneksi nuoret hunsvotit, Ainu ja Siru, kiitävät pitkin pihaa ja Welukin innostuu joskus leikkimään tyttöjen kanssa.

Pukranvaara Puura 12.10.1994-27.8.2009

Vanhan kolmikon viimeinen, Puura, tuli tiensä päätökseen pian Pólon jälkeen. Keväästä asti vaivanneet vatsaoireet osoittautuivat laajaksi kasvaimeksi, joka painoi keuhkoja ja kulutti voimat. Mainin ja Eeron kanssa veimme Puuran viimeiselle matkalle eläinlääkäriin ja sirottelimme myöhemmin sen tuhkan pihakedollemme Pólon tuhkan joukkoon. Pukranvaara Puura

Jälleen odotamme: Reppulin Argonath & Reppulin Aran-Ainur Mitenkähän tulevana vuodenvaihteena käy, syntyvätkö Ainun pennut vielä tämän vuoden puolella vai aloitammeko uuden vuoden pentulaatikon vieressä valvoen. Onneksi nyt ei ole tupaantuliaisia eikä muitakaan juhlia tulossa. Saamme keskittyä ihan vain Ainun tuomaan ohjelmaan.
Tämän sivun alkuun Sulje tämä sivu