2024

Tammikuussa

Niinpä niin, mikään ei mene suunnitelmien ja toiveiden mukaan. Mindin juoksua omistajaperhe seurasi tiiviisti kuukausikaupalla. Serla-testejä tehtiin lenkkien jälkeen ja juoksuhousuja pidettiin öisin.

Riemuittiin yhden päivän tipoista, mutta sen jälkeen ei näkynyt mitään. Toisena kertana aamulla oli haaleaa merkkiä ja sitten ei mitään. Yhden kerran koirapuistossa uros kävi haistelemassa, mutta ei ollut enempää kiinnostunut. Mindi oli koko ajan isännän pyörälenkeillä vapaana eivätkä muut koirat kiinnostaneet tai olleet kiinnostuneita.

Mutta, mutta! Kun kävin hakemassa lainassa olleet juoksuhousut takaisin Narvin juoksun alettua, Mindin isäntä kertoi sen vikisevän ja hoitavan pesässä pehmoleluja! Se oli siis valeraskaana! Kahta kuukautta aikaisemmin oli ollut sittenkin piilojuoksu, jota uroksetkaan eivät noteeranneet!

Olen tässä vuoden mittaan ihmetellyt, miten me onnistuimme silloin kaksi ja puoli vuotta sitten astuttamaan Mindin ja saamaan neljä ihanaa pentua!

Sovimme, että seuraavan arvioidun juoksun aikaan heti ensimmäisestä pienestäkin merkistä Mindi tulee minun luokseni ja otan Uunon kaveriksi seuraamaan ja astumaan, jos sellainen tilanne kehittyy!

Eidalun Genetiivi ”Ruuti” & Reppulin Tarinan-Dain ”Tari”
Joulun jälkeen huomasin Tarin aloittaneen juoksun. Perjantaina 5.1. ajelin Lahteen hakemaan Ruutin. Olen niin tyytyväinen toukokuussa kaksi vuotta täyttävään Ruutin ja Narvin pentueeseen, että halusin Ruutista toiset pennut jo näin pian, sillä sen emäntä on mietiskellyt kastrointia lähitulevaisuudessa.

Narvin astutuksen aikaan kaksi vuotta sitten Ruuti oli luonani viikon verran ja silloin astumiset tapahtuivat metsän siimeksessä rauhaisassa paikassa herrasmiesmäisesti kysellen.

Mutta nyt oli toinen meininki! Kun päästin Ruutin keittiössä vapaaksi Tarin luo, meni ehkä kolme minuuttia, kun pariskunta oli nalkissa. Illalla toisen kerran. Lauantai oli rauhallinen, Tari tarjosi, mutta Ruuti ei välittänyt. Ulos en uskaltanut päästää niitä yhtä aikaa, sillä -25 asteen pakkasessa mahdollinen nalkki olisi ollut järkyttävä kokemus paikallaan värjötellen tassut jäässä. Mutta illalla keittiön lämpimässä kolmas astuminen sujui vuorokauden lepäilyn jälkeen taas mallikkaasti. Sunnuntaiaamuna ajelin Ruutin kotiinsa Lahteen auton mittarin näyttäessä -29 astetta!

Pevisa-tarkastukset
Seuraavaan joukkotarkastukseen 18.1.2024 saan mukaan neljä nuorta Reppuli-narttua: viimeinen sijoituskoirani Dori, Re Dor-Iath ja sen sisko Reina, Re Dor-Lomin sekä aikaisemmin mainitun Uunon sisko Neeka, Re Erelas ja jo hiukan vanhempi Seri, Re Minohtar. Tarkastettavaksi saapuu myös yksi uros, Tuisku, Reppulin Magot.

Kun tulokset ovat selvillä, alkaa nartuille urosten etsintä ja suunnittelu, milloin milläkin on juoksu odotettavissa ja milloin päästään yrittämään astutuksia. Toivotaan hyviä tuloksia Pevisoista!

Helmikuussa

Eipä mennyt Telmankaan juoksu suunnitelmien mukaan! Vaikka lähetin kuvia ja ohjeita juoksun etenemisen seuraamisesta, tämäkin piilojuoksuinen narttu osasi hämätä emäntäänsä niin paljon, että astutukseen asti ei päästy! Mitenkähän onnistumme heinäkuussa!

Pevisa-tarkastukset
Joukkotarkastuksessa 18.1.2024 tuli erittäin hyviä ja tyydyttäviä tuloksia. Kaikkien viiden mukana olleen Reppulin silmät, polvet ja kyynärät olivat priimaa, mutta lonkkien osalta olisi voinut tulla parempiakin tuloksia. Uros Tuisku sai hienosti A/B, nartuista Reina sai myös hyvät B/B, mutta muut nartut Dori, Seri ja Neeko saivat C/B, jotka vaativat yhdistelmien uroksilta A-lonkkia tai hyviä lonkkaindeksejä.

Reppulin Eriador ”Uuno” & Reppulin Minohtar ”Seri”
Koska Telman astutus siirtyi jälleen ja Seri oli aloittanut juoksun sopivasti ennen tarkastusta ja tulokset tulivat nopeasti, päätinkin astuttaa Serin. A-lonkkainen Uuno oli maisemissa ja tapaaminen saatiin järjestettyä pikapikaa. Astuminen onnistui mallikkaasti ja niinpä voimme jäädä odottelemaan Serin pentuja neljä viikkoa Tarin pentujen syntymän jälkeen.

Huhtikuussa

Mitenkähän lienevätkään maailmankirjat ja planeettojen asennot olleet nyt alkuvuodesta, sillä kaikki on mennyt nyt uskomattoman hyvin, niin astutukset kuin synnytyksetkin.

6.3.2024 Eidalun Genetiivi ”Ruuti” & Reppulin Tarinan-Dain ”Tari” 3u+3n
61. vuorokautena ensimmäisestä astumisesta Tari suoritti lähes salamasynnytyksen. Edellisenä aamuna lämpö oli laskenut alle 37 asteen ja vuorokauden kuluttua ensimmäinen pentu syntyi kello 5:00 ja kuudes kello 6:10! Tari rupesi hoitamaan pentuja heti hienosti ja samaan malliin on hoito jatkunut. Tari on aivan uskomattoman lunki emä. Se kellahtaa tapansa mukaan jokaisen pentujen luokse tulevan ihmisen eteen rapsuteltavaksi, ei ole lainkaan epäluuloinen tai pentuja vahtiva.

Kaikki pennut olivat heti varattuja. Pisimmälle menee yksi tyttö, joka matkustaa Sveitsiin, mutta suunnitelmissa on, että emännän päästessä eläkkeelle, on edessä paluumuutto takaisin Suomeen parin vuoden päästä. Muut tytöt menevät Tolkkisiin ja Hollolaan. Pojatkaan eivät jää aivan kotinurkkiin, sillä yksi menee Poriin, toinen Kouvolaan ja kolmas Särkisalmelle. Kovin helposti ei pentutapaamisia tälle porukalle pysty järjestämään!
Tarin kuusikko

28.3.2024 Reppulin Eriador ”Uuno” & Reppulin Minohtar ”Seri” 2u+2n
Kun Tarin pennut olivat tasan kolmen viikon ikäisiä, Serin lämpö oli aamulla mitatessani 36,8! Ja niinpä seuraavana aamuna 4-5 välillä syntyikin mustia pentuja neljä kappaletta. Toisella pojalla ja toisella tytöllä on pieni valkoinen täplä otsassa. Myös Seri osoittautui esimerkilliseksi emäksi, jolla vaistot heräsivät heti. Pentujen imetys ja putsaus sujuivat ’kuin elokuvissa’. Mutta Tarista poiketen Seri vahti pentujaan ensimmäiset päivät, ilmoittamalla jo ovelle tulijoille, ettei huoneeseen ole asiaa. Kun pennut olivat turvallisesti kasvaneet hieman, saivat muutkin jo tulla ihastelemaan uusia tulokkaita.

Näillekin pennuille olivat tutut perheet valmiina. Pojat menevät Helsinkiin ja Saukkolaan, tytöt Helsinkiin ja Klaukkalaan. Kun pentueen emä asuu Helsingissä ja isä Järvenpäässä, on toiveita saada yhteisiä tapaamisiakin järjestettyä tulevaisuudessa.
Serin nelikko

Tulevaa
Keskiviikkona 6.3. Tarin synnytettyä sujuvasti aamulla iloisen päivän kruunasi Dorin ja Joren onnistunut astutus illalla. Perjantaina uusinta-astutus sujui yhtä hienosti ja nyt odotamme Dorin synnytystä toukokuun ensimmäisellä viikolla.

Suunnitelmissani oli astuttaa samaan putkeen myös Dorin sisko Reina (Reppulin Dor-Lomin) vanhalla Otsolla (Reppulin Umarth), mutta jotenkin onnistuin sekoilemaan päivissä ja juoksu ennätti niin loppumetreille, ettei astuminen sitten enää onnistunutkaan. Aluksi harmitti, mutta sitten olinkin helpottunut, että en ole kiinni pennuissa koko kesää vaan pääsen lepäilemään mökillekin.

Mutta kevään aikana pitää kuitenkin yrittää saada selko Mindin salaperäisistä juoksuista, josko sittenkin saisimme sen astutettua ja syntymään sille toiset pennut. Samaa juoksun kyttäämistä on myös pohjoisessa Telman kanssa. Ja syksyllä onkin sitten vuorossa Reina! Toivottavasti osaan laskea päivät oikein…